Traditional Farmhouse Style Meets Modern LEED Principles

The open, three-story home boasts an eclectic mix of modern and traditional styles.


Published:

By Mitchell Parker, Houzz

When most people think of a sustainable, highly efficient modern house, the last thing that probably comes to mind is a charming cottage-inspired home in a historic upstate New York neighborhood. But that was exactly the point for this couple, who own a natural foods store in Saratoga Springs. Their multi-level home fits in nicely with nearby barns and cottages, and yet earned the highest possible certifications through LEED and the National Home Builders Association.

 

Houzz at a Glance

Who lives here: A couple and their 2 young kids
Location: Saratoga Springs, New York
Size: Just over 4,000 square feet (372 square meters); 5 bedrooms, 3½ bathrooms


Phinney Design Group, original photo on Houzz

The family is musical, and the mother wanted a room where she could play piano and give lessons. She also teaches movement dance classes and needed a space for that. And since the couple runs a business, they needed an adequate home office. Meanwhile, they wanted a core area with visual access so they could keep an eye on their kids.

Architect Mike Phinney responded with an open but multilevel layout. A dance studio occupies the third level. The second level has the bedrooms. And the ground level contains the open kitchen, dining and living space and solarium, which acts as a flexible space where the family eats dinner every night or uses as a playroom and an art room for the kids. The home office and music room are also on the bottom floor.

“The first floor is all about eating, socializing, learning and working,” Phinney says. “The second is for relaxing and resting, and the third is a flexible studio space with a guest bedroom and bathroom, so it’s like a mini apartment.”

Phinney started with a simple, tall, rectangular gable form to establish the three stories of height. Then he added elements to scale that down. The mid-level element is the shared kids’ bathroom. The bottom elements that project out are the home office on the left and the solarium on the right.


Phinney Design Group, original photo on Houzz

The homeowners can slide the barn door shutters on the home office shut for more privacy.

The three-story height also allowed Phinney to completely cover the roof with solar photovoltaic panels and not have them visually obstruct the surrounding historic buildings.

The siding is natural cedar with a solid body stain to give it the mustard color. All the window trim is solid cedar painted white. The beadboard accents are Douglas fir.

The homeowners didn’t want the house to feel overly modern, and wanted the kitchen to be an eclectic mix of modern and traditional. “It’s a reflection of older times — a sink unit, a hearth, a stovetop and prep area — with some modern conveniences,” says Phinney.

That’s not a formal fireplace but a masonry heater, with inner chambers that turn it into a thermal mass. “You can fire that for a couple of hours, and the entire mass will stay warm for 12 hours,” Phinney says. “It’s centrally located in the house so the heat can travel up the open stairway through the three floors to passively heat the house.” Meanwhile, heat chambers add a secondary oven, where the family cooks pizzas and breads. On the other side, it’s a more atmospherical fireplace for the living room.


Related: Find Contemporary Fireplace Screens


It’s covered in South Bay quartzite from a nearby quarry. The island countertop is solid bamboo.


Phinney Design Group, original photo on Houzz

Phinney designed the solarium as a thermal mass as well. The slab-on-grade floor, covered in porcelain tile made to look like a textile mat, stores heat from sunlight and passively gives it off during cold months; it has the opposite effect when the weather is warm. The ceiling is Douglas fir beadboard. The walls are V-groove vertical pine.

Primary colors appear throughout the house via furnishings. The table was built by a local craftsman using salvaged materials. The homeowners didn’t want recessed lights, preferring something more artistic, so most of the fixtures in the home have a sculptural feel.


Phinney Design Group, original photo on Houzz

Leaded glass panels from a local architectural salvage store provide privacy in the master bedroom from the hallway.

A small gas fireplace occupies the corner, with a salvaged timber mantel and chunk of quartzite for the hearth.

A crystal chandelier hangs over a reconditioned claw-foot bathtub in the master bathroom.


Phinney Design Group, original photo on Houzz

A piece of stained glass creates a valance between the bathtub and the custom vanity.


Phinney Design Group, original photo on Houzz

Phinney says he tries to avoid hallways and traditional circulation spaces in his designs. Instead, he prefers a central core that can double as a den, gallery or library. “You walk through it a lot, but it serves a double purpose,” he says.

The stairway creates a thermal chimney. A cupola at the top allows heat to rise and escape in the summer through motorized windows. In the winter the windows can be closed and a ceiling fan pushes the heat back down into the house.

“In winter, when there are fewer visitors, they can shut that third floor down and use the masonry heater to focus on conditioning the first two floors,” Phinney says. 

Edit Module
 
Edit ModuleShow Tags
 
Edit Module
Edit Module